In de Bastei met een koekje erbij

Met de opening van het nieuwste historisch museum van Nijmegen op komst, leek het ons leuk om meer te weten te komen over het verhaal van de Bastei en de lezingen op 8 maart.  Na jaren plannen, bouwen, vallen en weer opstaan is de opening van de Bastei in april 2018 een feit. In de Bastei kun je eigenlijk een samenvatting zien van waarom Nijmegen is ontstaan. Gelegen aan de Waal en op een stuwwal is de stad altijd al een belangrijke militaire vestigingsplaats geweest. Daar krijgt de Bastei zijn naam ook van. Omdat de omgeving van Nijmegen, met de Betuwe in het noorden, de Maas naar het westen en het Duitse achterland in het oosten, zo verbonden is met de geschiedenis van Nijmegen is het logisch dat het Natuurmuseum Nijmegen en de Stratenmakerstoren samen zijn gegaan. De Bastei ligt namelijk aan de Waalkade, waar de Stratenmakerstoren eerst stond. Een plek tussen de oude stuwwal en vestigingswerken en de Waal.

De Bastei, bron: De Gelderlander

De collectie

Volgens de laatste telling bevat de collectie 106.893 objecten. De uitgebreide collectie van de Bastei bestaat onder andere uit opgezette vogels, insecten en zoogdieren die allemaal voorkomen in de omgeving van Nijmegen. Deze dieren zijn overgekomen vanuit het Natuurmuseum. De collectie bevat ook stenen, mineralen, fossielen en exotische planten. Bovendien komt er een grote tentoonstelling over de Waal en het watermanagement. De geschiedenis van Nijmegen wordt uitgelegd in zeven stappen. Elke stap laat een belangrijk deel van de Nijmeegse geschiedenis zien zoals de bronstijd, de Romeinse tijd, de tijd van Karel de Grote en de tijd van Frederik Barbarossa.

De geschiedenis van het gebouw en de verbouwing

De Bastei zelf was ook een deel van de verdedigingswerken van de 15de eeuw. Onder de Bastei zijn Romeinse en middeleeuwse muren gevonden. Er zijn zelfs kamers en oude haarden gevonden. Deze zijn ook allemaal te bekijken in de gangstelsels onder het museum.

Voor de verbouwing van de Stratenmakerstoren in de Bastei was enorm veel geld nodig. Een historisch monument verbouwen is nou eenmaal niet zo makkelijk. Het geld kwam vooral uit cultuurfondsen, maar ook van bijvoorbeeld de Bankgiro loterij.

Het gebouw van binnen                              

De Bastei heeft een café, toepasselijk genoemd het Basteicafé. Hier kun je lekker eten, drinken en van het uitzicht genieten na een bezoek aan het museum. In het café worden ook verschillende evenementen georganiseerd. Zo is er elke tweede dinsdag van de maand een bijeenkomst waarbij er lezingen zijn van historici. Mensen kunnen hier vragen stellen, discussiëren en praten over de geschiedenis van Nijmegen. De Bastei van binnen is heel open. Er zijn vier verdiepingen. In de kelder kun je de oude ruïnes van de Romeinse en Middeleeuwse muren bekijken. Er is nog wel redelijk veel werk te doen om hem af te krijgen. Ik ben benieuwd of ze hem binnen een maand af krijgen. De lezingen werden gehouden op de bovenste verdieping. Je hebt daar een gigantisch mooi uitzicht op de Waal en de Waalbrug.

De lezing

 Archeoloog Cees Koot

Op 8 maart kon men al in het Basteicafé een kijkje nemen en lezingen bijwonen van twee archeologen over geschiedenis. Dit hebben wij gedaan.

Om half 8 stipt staan we bij de achteringang van de Bastei te wachten tot de deuren open gaan. Er staat al een flink aantal mensen te wachten. We hopen dat we worden toegelaten. We hebben namelijk niet gereserveerd. De avond was drie dagen van tevoren al volgeboekt, maar er vallen natuurlijk altijd mensen uit. De deuren gingen open maar we werden niet binnengelaten. Een paar mensen hadden zich afgemeld, maar wij waren niet de enigen die niet gereserveerd hadden en toch kwamen opdagen. Er werd tegen ons gezegd dat we om vijf voor acht terug moesten komen.

Zo gezegd zo gedaan, dus stonden we om vijf voor acht voor de deur en we werden dit keer wel binnengelaten.

De avond werd in goede banen geleid door Jeffry Huntjens. De muziek werd verzorgd door pianist Gerard Bierman.

De eerste spreker van de avond was Cees Koot, een archeoloog die gespecialiseerd is in de ijzertijd. Het was een lezing over hoe mensen leefden in de ijzertijd en welke veranderingen de Romeinen met zich meebrachten. Het publiek luisterde met aandacht en stelde veel vragen. De tweede spreker was archeoloog Paul Kessener, een expert op het gebied van aquaducten. Hij heeft onder andere in Turkije, Frankrijk, Duitsland en Italië verschillende aquaducten onderzocht en uitgegraven. Zijn lezing ging over aquaducten in het algemeen en over de aquaducten die in Nijmegen hebben gelopen. Hij beschreef hoe ze zijn ontdekt en hoe ze waarschijnlijk gelopen hebben. Na de lezingen konden vragen gesteld worden en bood de Bastei een drankje aan.

Het was een geslaagde avond. De volgende lezingen zijn op 12 april.

 

Door Ruben Eck