Blixembosch: “Het voelt aan als een klein dorp”

Door Lieke Mooren en Esmée Seijdel

‘Welvarend, vriendelijk en rustig’ dit zijn de woorden die inwoners van Blixembosch gebruiken wanneer zij over hun wijk praten. Spelende kinderen op het schoolplein, ouderen die hun wandelingetje maken en moeders met kinderen die nog even de boodschappen doen. Een doodnormale dinsdagochtend in januari. ‘Ons kent ons’ wordt er in Blixembosch gezegd.

Een stel komt aanrijden op hun scooter om boodschappen te doen bij de supermarkt. Ze zijn in eerste instantie erg positief over Blixembosch. Er zijn enkel een aantal kleine opmerkingen waar de gemeente wel iets aan zou kunnen doen. Vóór het huis waar de jongeman woont bevindt een speeltuin waar vroeger veel werd gespeeld. Na een tijdje nam dat af en heeft de gemeente het recreatieveld geüpgraded. “Hierna stond de zandbak zelfs in mijn tuin!” vertelt de jongen. De speeltuin werd vroeger veel gebruikt, maar ook deze kinderen worden ouder. “Nu wordt er nog maar één keer in de maand gebruik gemaakt van de speeltuin. Ze zouden er beter parkeerplekken van kunnen maken, daar hebben we namelijk een tekort aan. De gemeente is er vanuit gegaan dat huishoudens maar één auto hebben, maar tegenwoordig zijn het er vaak twee. Ik zou mensen zeker aanraden om in deze wijk te wonen, maar zelf ga ik naar België. Daar is meer grond en is het ook goedkoper. De starterswoningen zijn redelijk duur in Blixembosch.”

Een vrouw met buitenlandse roots benoemt dat de wijk welvarend is maar dat er nog wel verschil zit in soorten huizen. Er staan namelijk villa’s en losstaande huizen, maar er zijn ook rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen. Ook zij is erg positief over Blixembosch. Er zijn veel faciliteiten en ook zij ervaart het inderdaad als een klein dorpje in een grote stad. “De wijk is erg kindvriendelijk. De basisscholen zijn dichtbij en er bevinden zich veel speeltoestellen voor kinderen.”

Verhuizen is vaak lastig, dat vond ook deze verzorgde vrouw op leeftijd. Ze is een aantal jaar geleden verhuisd van Zaandam naar de wijk Blixembosch in Eindhoven. In eerste instantie was het allemaal onbekend hier, maar later werd het heel vertrouwd. “Het voelt hier aan als een klein dorp in een grote stad.” Tijdens het gesprek zegt ze tegen meerdere mensen die voorbij komen gedag. De dame is erg positief over de wijk en kan moeilijk stoppen met praten over de positieve dingen. Ze vertelt met trots over de nieuwe wandelpaden die zijn aangelegd.

Bewoners die al lang in de wijk wonen merken natuurlijk goed wat er in de afgelopen jaren allemaal is veranderd. Een verkoopster in de plaatselijke drogisterij werkt en woont al erg lang in de wijk en spreekt daardoor veel mensen. Een negatief woordje komt er bijna niet van af. “Er zaten wel eens hangjongeren op het centrale plein, waar alle faciliteiten zich bevinden, maar dat is opgelost. ‘Ons kent ons’ zeggen we hier in de wijk.” zegt de drogiste. Er wordt veel georganiseerd, zo vinden er in de laatste week van de zomervakantie verschillende evenementen plaats voor alle leeftijden in het Aanschotpark. Van zeskamp tot grimmen. Ook wonen er veel starters in de wijk. Deze mensen verhuizen vaak naar een ander, groter huis in de wijk Blixembosch. “In de twintig jaar dat ik hier woon merk ik dat zelfs gescheiden mensen hier blijven wonen.”

Er komt een vrouw aanlopen met kort, zwart haar. Ze is aan het wandelen met haar dochter in het park. In eerste instantie wordt er positief vertelt over de wijk, maar later komen de knelpunten naar boven. “Mijn moeder is onlangs in het centrum gevallen door de ongelijke bestrating. Ook belemmeren de containers het zicht van automobilisten en bevindt zich alleen een pinautomaat in de supermarkt.” Tussendoor komt de verkoopster van de drogisterij voorbij lopen en groeten de vrouwen elkaar tegelijk met de woorden: ‘Hé buuf’. Dit typeert de saamhorigheid die in deze wijk duidelijk aanwezig is. De vrouw voert een kort gesprek met haar buurvrouw en komt dan terug op het gesprek. Ze zou de wijk Blixembosch aan iedereen aanraden, ze woont er inmiddels ook al meer dan twintig jaar en zou er niet weg willen.

Kortom, de wijk Blixembosch is zeker een aanrader. De wijk is erg rustig, heeft genoeg faciliteiten, goed bereikbaar en niet ver van de stad, erg kindvriendelijk, welvarend en ‘ons kent ons’.