Fenomenale Wüst schrijft geschiedenis met olympisch goud op de 1500 meter

Met haar gouden plak vandaag bij de 1500 meter heeft Ireen Wüst schaatsgeschiedenis geschreven. De 31-jarige Goolse schaatsster veroverde bij haar vierde Winterspelen op rij een gouden medaille op een individuele afstand en dat is een record.

Vooraf was Takagi de grote favoriete voor olympisch goud. Dit seizoen won de Japanse alle wedstrijden op de 1.500 meter waar ze aan de start stond. De topfavoriet moest uiteindelijk genoegen nemen met een zilveren medaille.
Wüst moest als eerste van de medaillekandidates een tijd neerzetten. De Brabantse begon met een valse start. Daarna ging het goed. Wüst zat anderhalve ronde boven de tot dan snelste tijd van de Amerikaanse Brittany Bowe, maar nam daarna door een uitstekende tweede volle ronde afstand. Met 1.54,35 legde ze de lat extreem hoog voor de rijdsters die nog na haar kwamen.
Daarna was het afwachten voor de olympisch kampioene op de 1.500 meter van 2010. Marrit Leenstra, vaak vierde op grote toernooien, was de eerste die de tijd van Wüst aanviel. De Nederlandse recordhoudster zat 1.100 meter onder de tijd van Wüst, maar leverde in de slotronde veel in: 1.55,26.

Vervolgens was het de beurt aan Lotte van Beek, vier jaar geleden goed voor brons, opende voor haar doen goed. Van Beek moet het hebben van het laatste deel van de race. Ze kwam dichtbij, maar kon de klus toch niet klaren. Met 1.55,27 nestelde ze zich achter Wüst en Leenstra. Uiteindelijk werd het de vierde plaats, op een kleine afstand van Leenstra.
Toen het laatste startschot klonk werd het afwachten voor Wüst. Takagi en wereldrecordhoudster Bergsma begonnen net als Wüst met een valste start. Zij maakten het razend spannend voor Wüst, die haar gezicht in haar handen verborg van de spanning en de race met gekruiste vingers volgde. Takagi deed een ultieme poging de titel naar zich toe trekken, maar moest uiteindelijk tevreden zijn met zilver: 1.54,55.