Kleine vuilnisbelten door heel Breda

BREDA – Het lijkt alsof sommige mensen in Breda op de hoek van een vuilnisstort wonen. De Facebook en Twitter van Gemeente Breda stroomt vol met klachten over de ondergrondse afvalcontainers. Er is genoeg over te doen, maar ook genoeg voor de gemeente om er iets aan te gaan doen?

Slordig
Ondergrondse afvalcontainers zijn containers waar zich een grote bak onder bevindt. Deze ondergrondse bak wordt een à twee keer per week geleegd. Ten Dam vindt het een goede oplossing. “De bakken zelf zijn echt prima, het zijn de mensen die slordig zijn.” De ondergrondse containers zijn namelijk een uitkomst voor mensen die tegen het scheiden van afval zijn. Niemand controleert, dus waarom nog scheiden? Waarom niet meteen dat oude bankstel of dat versleten matras erbij? De plek waar de containers staan, wordt op deze manier een soort dump.

 

Kliko’s
Olles ziet vaak genoeg dat er complete meubelstukken bij haar op de hoek worden neergezet. “Ze zetten het gewoon erneffe! Gelukkig kun je de gemeente dan bellen en komen die het wel ophalen, maar het staat er dan toch al een tijdje. In het weekend lijkt het hier echt op een soort vuilnisbelt”, zegt ze terwijl ze naar het pleintje op de hoek wijst. Haar buurvrouw mengt zich in het gesprek. “Het is dan misschien niet heel schoon, maar wel beter dan die kliko’s, hoor. Daar heb ik toch allemaal geen ruimte voor? Daarbij hoef ik nu lekker niet te scheiden”, zegt ze met een grote grijns.

Kip-ei
Het lijkt er dus op dat de bakken zelf het probleem niet zijn. Wel hoe de mensen ermee omgaan. Mensen scheiden hun afval niet langer en misbruiken de plek. Het lijkt ook een kip-ei verhaal. Moet de gemeente hier meer aan doen of moeten de mensen anders met het beleid omgaan? Het laatste woord is hier duidelijk nog niet over gezegd. Wat vinden jullie een goede oplossing?

 

Door: Annemijn van Langeveld