‘Muziekmania’ op de zondagmiddag

Hoewel de temperatuur beneden het vriespunt ligt, schijnt de zon fel op de muurtekening van de Hall of Fame. Het is nog vroeg voor een zondagochtend en wie kijkt naar de dichte zwarte deuren van de Hall of Fame zou denken dat er niks te doen is. Schijn bedriegt want wie langs de zwarte deuren binnen treedt, komt terecht in de hemel voor elke muziekliefhebber. Het countryrock geluid van het nummer Johnny B. Goode galmt door de ruimte en geeft een goede impressie van de sfeer.

 

Afgelopen zondag was de eerste Dynamite Platenbeurs in Tilburg van dit jaar. Een indrukwekkend aantal platen, meer dan jouw bankrekening aankan, stonden uitgestald over de hele ruimte. Al meer dan vijftien jaar organiseert Dynamite meerdere van dit soort beurzen per week door heel Nederland. Afgelopen weekend was het dus raak in Tilburg. Naast de klassieke platen van The Beatles, kun je er ook gewoon een album van Beyoncé tussen vinden. De prijzen lopen erg uiteen, zo kan je een tweedehands plaat kopen van één euro of je collectie uitbreiden met een ‘special edition’ van veertig euro.

Foto: Bob Hoven

De echte ‘diehards’ staan zowel tussen de bezoekers als de verkopers. “Er is wel duidelijk een stijging in het aantal bezoekers bij dit soort beurzen”, vertelt een Belgische man van achter zijn, vooral nieuwe, uitgestalde platen. “Er worden ook steeds meer jongere mensen aangetrokken door middel van bijvoorbeeld Facebook.” Doordat er steeds meer animo is voor vinyl in Nederland kan hij nu ook een betere prijs vragen voor zijn platen en staat hij dus ook vaker in Nederland op platenbeurzen. “Vroeger moest ik in Nederland mijn platen voor een lagere prijs verkopen dan in België, puur omdat er gewoon minder vraag was hier in Nederland.”

Een wat oudere man die vooral de wat oudere, klassiekere en tweedehands platen verkoopt vertelt dat hij het vooral van “de grijze massa” moet hebben, dus juist niet van de jongeren. “Veel van m’n platen verkoop ik aan echte liefhebbers zoals ikzelf”, aldus de jolige platenverkoper.

Naarmate de zondagmiddag steeds verder verstrijkt wordt de Hall of Fame steeds voller met platen zoekende muziekliefhebbers. Je ziet de grijze massa waar de jolige verkoper het over had, maar ook jonge studenten die graven naar de nieuwe Daft Punk plaat. Ondertussen is het nummer Johnny B. Goode verandert in de hit HUMBLE van Kendrick Lamar. Wie dus nog iets leuks zoekt voor de volgende saaie zondagmiddag, kan terecht bij de Dynamite platenbeurs. Want tussen alle stoffige platen, zit voor ieder een juweeltje.

Door: Bob Hoven en Marieke Nielen

Meer zien van #018? Kijk dan hier: https://www.facebook.com/018Tilburg/