De traditie van ‘niet zeggen op wie je stemt’

Je kunt er een kanon afschieten, zo rustig is het in de villawijk Den Elzent. Misschien speelt het weer een rol op deze rustige dag, want de grijze lucht overheerst vandaag. Misschien komt het doordat men naar het werk is, want deuren blijven veelal gesloten.

Van de enkeling die wél op straat te vinden is, zijn het vooral ouderen die het straatbeeld domineren. Hoewel deze groep altijd wel een praatje wil maken, blijft het bij de vraag op welke partij ze stemmen angstvallig stil. Vooral geheimzinnigheid en terughoudendheid over politieke voorkeuren speelt bij de meeste ouderen in de wijk dus een grote rol.

Niet praten over je politieke voorkeur blijkt uit de tijd te komen dat stemmen nog verplicht was. Hoewel de meeste de stemplicht niet meer hebben meegemaakt en het begrip misschien niet eens kennen, houden ze in de wijk nog vast aan het feit dat men niet praat over een politieke voorkeur.

De jongere generatie is wat opener over de politieke voorkeur. Tussen de grote groep ouderen die vooral op straat te vinden is,  zit zo nu en dan een 40’er. Uit de openheid van deze mensen blijkt D66 stemmen niet erg gangbaar in de wijk, omdat de meeste mensen rechts stemmen.

Bang om beïnvloed te worden en vanuit de oude traditie spreekt niemand zijn politieke voorkeur uit. Hoewel de jongere generatie al wat opener is, blijft het voorlopig nog even gissen wat de bewoners deze wijk gaat stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezing.

 

Door: Puck Schmitz