“Maar toch woon ik hier graag”

BREDA – Aangekomen op Brabantplein ligt er overal afval behalve in de prullenbak en het plein is grimmig met weinig kleur. Niet alleen de mensen maar ook de winkels geven een multiculturele sfeer. Er is veel variatie, naast een Albert Heijn en een Kruidvat is er ook een Aziatische toko en een Marokkaansesupermarkt; “de mini Marrakech.’’ 

                                                     

De meeste mensen hebben geen tijd of behoefte aan een gesprek. Echter heeft een vrouw van middelbare leeftijd die haar hond aan het uitlaten is wel tijd.

We vragen naar de plus- en minpunten van Brabantpark en omgeving. Ze komt al snel met goede voorbeelden, het vuil wordt namelijk heel slecht opgehaald, ook is het parkeren al langer een groot probleem. ‘’Er staat wel altijd iemand voor mijn deur geparkeerd, ik wil al drie weken mijn auto wassen, maar dit gaat niet. Toch woon ik hier graag.’’

Zij vertelt ook een positieve kant van haar woonwijk, het contact tussen de buurtbewoners is goed en ze voelt zich echt thuis hier. Hiervoor had de mevrouw in het Ginneken gewoond en ze vind dat het verschil in het vriendschappelijke contact tussen de mensen duidelijk zichtbaar is.

Daarna vertelde een bejaarde vrouw en nog een vrouw van middelbare leeftijd dat ook zij  regelmatig veel last hebben van troep om en bij de vuilnisbakken, en dat de bakken altijd te vol zitten. Maar ze zijn erg te spreken over het grote aanbod van winkels dat het Brabantplein te bieden heeft.

Op de site van de gemeente staat dat het plastic afval elke vrijdag en zaterdag wordt opgehaald. Dit kan misschien een oorzaak zijn voor het overtollige plasticafval, omdat het dus alleen in het weekend opgehaald wordt. Het papier en karton wordt zelfs maar één keer in de week opgehaald, namelijk elke maandag.

De problemen waar vooral mensen op leeftijd mee zitten, hebben geen betrekking tot de jeugd. Zij kijken niet op of om naar afval of te weinig parkeerplekken. Volgens een 16-jarig meisje is het enige probleem in de omgeving, dat er relatief hard gereden wordt. Ze vindt het wel een leuke plek voor jongeren, omdat er veel recreatievoorzieningen voor de jeugd zijn. Bijvoorbeeld een voetbalveldje en een speelpark bij Epelenberg.

Bij de ingang van de Kruidvat staan veel bakken met spullen buiten, bijvoorbeeld pyjama’s en andere artikelen in de uitverkoop. Een vrouw van middelbare leeftijd komt aanrijden op de fiets: “Mag ik er even bij?”. Ze spitte door de bakken en haalde er een pyjama uit. Deze stopt ze gelijk in haar fietstas en ze fietste zonder op of om te kijken gelijk weg.
Dit is een illustrerende gebeurtenis van de omgeving Brabantpark.